Smældfed grønlænder

På premieredagen den 16. Januar var der hundekoldt om natten – og helt ned til 10 graders frost. Selvom temperaturen steg i løbet af dagen, og det blev et flot solskinsvejr, så kaldte dagen nu mere på suppe end på fiskeri. Det var også sparsomt med fangster ved mange vandløb landet over. For rigtig mange lystfiskere blev der tale om en såkaldt ”glo-premiere”, hvor der i højere grad blev snakket og ladet mentalt op.

For mit vedkommende er fiskeriet først gået i gang her den 21.januar – på en lidt grå og trist dag. Men temperaturen sniger sig alligevel op på omkring + 6 grader, og det kan jo normalt sætte lidt mere gang i fiskeriet. Chris var ramt af lektier, så jeg må tage turen alene til åen i dag.

Jeg starter først fiskeriet omkring kl. 14.30, hvor enkelte solstrejf nu viser sig på himlen – og den tunge dyne af tåge endelig er lettet. Udgangspunktet er det yderste af Halkær Å, og jeg er den eneste lystfisker på hele strækningen ud mod fjorden. Der er lavvandet og forholdsvist klart vand – og alle de sikre render og høller bliver minutiøst affisket. Der er en rørflue for enden af linen, og både kastearm og fluestang arbejder godt sammen.  Det distraherer mig alligevel, at der er jagt tæt på bredningen, hvor der periodevist lyder det ene skud efter det andet.

Jeg beslutter derfor at køre lidt længere op ad åen, og valget falder hurtigt på Kalkværksbroen i Sønderup Å, hvor det er let at komme til. Vel ankommet krydser jeg broen, og går straks i gang med fluefiskeriet. Ved det første store høl ser jeg spor af odderens færden – med tydelige fodaftryk i mudderet. Men der er ingen tegn på fisk.

Lidt længere nedstrøms er der mere fart på vandet og underskårne brinker – hvor jeg ved, at havørreden også kan finde strømlæ. Rørfluen i stærke farver – med krop i orange og guldtinsel, orange hackle samt sort vinge – passerer tværs over åen. Uden forudgående varsel skyder der en sølvblank havørred ud fra brinken, og tager fluen hårdt. Jeg mærker hurtigt, at den er dybt kroget, og næppe slipper fri af krogen. Fighten bliver nydt i fulde drag, og årets første fisk finder vej til fangstnettet. En smældfed grønlænder på 46 cm. Sølvblank og helt rød i kødet. En rigtig lækkerbisken.